Olika färger ger olika resultat

Olika färger ger olika resultat

Det finns olika typer av konst, därmed finns det också ett stort utbud med olika konstnärsmaterial i Stockholm. Oftast måste man prova sig fram för att hitta det material som passar just ens eget konstnärsskap, och ibland kan det vara svårt att veta vilka material man ska välja. Här nedanför listas några olika konstmaterial, därmed även några tips på hur du kan använda dem. Idag kommer jag rikta in mig på olika typer av färger som man kan måla med.

Akrylfärger är färger som innehåller pigment och bindemedel av akrylpolymer. Det finns många olika typer av akrylfärger med varierande kvalitet, torktid och pris. Akrylpolymeren gör färgerna lätta att arbeta med och ger ett starkt färglager.

Oljefärg är en färg som blandas av olja och pigment. Det finns flera olika sorters oljor som används i oljefärger, varav de vanligaste är linsolja, solrosolja och johannesörtolja. Oljefärger torkar långsamt, det tar ungefär ett dygn för en liten skvätt att torka helt. Detta gör att man har gott om tid på sig att arbeta med målningen. Oljemålningar ger ofta djupare och rikare färger än akrylfärger.

Kol är ett material som har använts av konstnärer i alla tider. Kol finns i flera olika varianter, med olika egenskaper. Det finns t ex blyertskol, pressat kol och grafitpennor. Konstnärer använder kol för att skapa skugga och djup i sina verk. Kol passar utmärkt för att skapa mörka och dramatiska effekter, men kan också användas för att skapa lättare och mer abstrakta verk.

Tusch är en färg som blandas av vatten och pigment. Tusch används ofta till teckningar, men det finns också målningstusch. Tuschfärger torkar snabbt och är lätta att arbeta med. Tusch ger ett starkt och kontrastrikt färglager, och passar därför bäst till mer detaljerade verk.

Pastellfärger är färger som blandas av pigment och bindemedel av stearin. Pastellfärger är mycket mjuka och lätta att arbeta med. De flesta pasteller torkar inte, vilket innebär att de kan bli återaktiverade med vatten om det behövs. Pasteller passar bäst till abstrakta verk eller verk där det inte krävs mycket detaljer.

Det finns alltså många olika typer av färger och konstnärsmaterial i Stockholm, prova dig fram för att se vad du gillar bäst.

Kommentarer är stängda.